ZAKAJ SO BOLHE NEVARNE?

Bolhe prenašajo bolezni!

Poleg tega, da odrasle bolhe neprijetno pikajo, so tudi povzročitelji alergijskega dermatitisa, ki je posledica draženja kože z alergeni v slini bolh. Alergijski dermatitis je najbolj razširjena kožna bolezen pri mačkah in psih.

Bolhe lahko prenašajo tudi nekaj povzročiteljev bolezni – denimo Bartonelle, Rikecije, trakuljo Dipylidium caninum (ta je nevarna tudi za človeka!) in druge.

ODRASLE BOLHE:

Bolhe so stalni paraziti psov in mačk in so prisotne vse leto. Odrasla samica lahko izleže do 50 jajčec na dan. Odrasle bolhe, ki jih vidimo na živalih, predstavljajo le 5 % populacije bolh, medtem ko jih je preostalih 95% v obliki jajčec, ličink in bub v okolici živali v bivalnem prostoru ter povsod tam, kjer so se psi in mačke gibali. Ena bolha, ki jo opazimo na živali, pomeni ogromno število razvojnih oblik v okolici.

JAJČECA BOLH so lepljiva in jih odrasla bolha odlaga na dlako živali. Ne ostanejo na živali, ampak zelo hitro padejo na tla in ostanejo v okolici živali (v razpokah na tleh, preprogah, na ležišču živali, na dvorišču, vrtu), ter ostanejo neopažena.

LIČINKE:

Iz jajčec se razvijejo ličinke, ki se zadržujejo v razpokah parketa, preprogah, špranjah, v okolju pa na senčnih mestih pod grmičevjem in nepokošeni travi. So izredno občutljive na svetlobo.

BUBE:

So izredno odporne. So rezervoar bolh, ki ga zelo težko uničimo. Bolha je v obliki bube sposobna čakati na ugodne razmere tudi več mesecev (npr. pozimi). Ko zazna, da je v bližini gostitelj, se zelo hitro preobrazi v odraslo bolho. Mlade bolhe preživijo le nekaj dni brez hrane.

Celoten razvoj bolhe traja v ugodnih pogojih 21 do 28 dni, v neugodnih pa več mesecev.
Vetpromet_combo-Recovered3