SLAB ZADAH

Doma imamo terierja starega 13 let in zadnje čase opažam, da mu iz gobčka zelo smrdi. Zanima me kaj menite, da bi lahko bil vzrok in kaj lahko storim? Hranim ga s kakovostnimi briketi in kuhanim piščancem z rižem. Prebavo ima urejeno. Na zobeh pa opažam rumene obloge.

Neprijeten zadah je pri psu te starosti najpogosteje posledica težav v ustni votlini. Kot ste že sami ugotovili so na zobeh prisotne zobne obloge in zobni kamen, verjetno pa gre tudi za vnetne procese obzobnih tkiv. Potreben je obisk veterinarja in temeljit pregled ustne votline. Običajno je potrebno čiščenje zobnega kamna in odstranitev bolnih zob. Če je neprijeten zadah po taki ustni higieni še vedno prisoten, je potrebno iskati vzrok naprej, denimo v želodcu.
Za zdravje zob in ustne votline je zelo pomembno, da kuža dobiva hrano dobre kakovosti, predvsem tako, ki jo mora gristi in si tako čisti zobe, za kar vi odlično poskrbite z dobrimi briketi. Nujna pa je tudi vsakodnevna higiena ustne votline. Vaš veterinar vam bo z veseljem pokazal, kako preprosto jo lahko izvajate doma.
ITF13233