CEPLJENJE PROTI STEKLINI

Imam 4 leta starega zlatega prinašalca in me zanima, kako je po novem s cepljenjem proti steklini?

Lastniki psov morajo zagotoviti, da so psi prvič cepljeni proti steklini (primarno cepljenje) v starosti od 12 do 16 tednov. Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva.

Shema cepljenja psov proti steklini v Republiki Sloveniji:

Ob vsakem cepljenju psov proti steklini je treba psom odpraviti notranje zajedavce.

V primeru, da obstajajo zdravstveni razlogi, da pes ne sme biti cepljen ob za to predvidenem času (bodisi ima pes kakšno kronično bolezen, bodisi slabo zdravstveno stanje ugotovi veterinar pri pregledu pred cepljenjem), se psu na predlog veterinarja odobri zamik cepljenja.
Cepljenje psov je obvezno, ker je steklina 100% smrtna bolezen, pa ne le za pse, ampak tudi za človeka. S cepljenjem psov in polaganjem vab s cepivom za lisice, veterinarji ščitijo predvsem in v prvi vrsti tudi zdravje ljudi. Pregled pred cepljenjem je odlična priložnost za »sistematični« pregled zdravstvenega stanja vašega psa in ga je priporočljivo opraviti vsako leto tudi po tem, ko je vaš kuža že v shemi cepljenja stekline na vsake 3 leta.