Bolhe

Blage zime, topla poletja in dobro izolirana stanovanja s centralnim ogrevanjem omogočajo, da so bolhe aktivne skozi celo leto. Bolhe so velike približno 1-3mm, oranžno-rjave barve z dolgimi zadnjimi nogami, ki jim omogočajo dobro skakanje.

Bolhe, ki imajo možnost hranjenja, v pasji in mačji dlaki, izležejo 50 jajčec na dan. Kadar imajo psi in mačke bolhe, so tudi v vašem domu.

Kje se skrivajo bolhe?

Bolhe izležejo jajčeca na odejah, ležiščih, sedežni garnituri, razpokah v tleh, kjer se hitro izležejo v nove odrasle bolhe. V samo treh tednih lahko pet bolh proizvede 6000 novih bolh v različnih razvojnih fazah.

5% odraslih bolh se skriva v dlaki psa ali mačke.

95% bolh, jajčec, ličink, bub živi v okolici psov in mačk.

 

Simptomi, da ima vaš pes ali mačka bolhe:
🐾 …je bolj občutljiv in se več praska kot običajno.
🐾 …je žalosten ali zdolgočasen.
🐾 …na dlaki kosmatička boste verjetno opazili majhna rjava zrnca (iztrebki bolh), ki se na belem papirju v stiku z vodo obarvajo rdeče.

 

Življenjski cikel bolhe

Jajčeca

Odpadejo z dlake psa ali mačke – na pohištvo, odeje, v avtomobilu ali postelji – kjer se v enem tednu izležejo ličinke.

Ličinke

Se skrivajo na temnih mestih – v preprogah, razpokah v tleh in pohištvu, kjer se razvijajo 1-2 tedne.

Bube

Se razvijejo v odrasle bolhe, ko je primerna temperatura in v okolici zaznajo ogljikov dioksid in gibanje.

Odrasle bolhe

Sesajo kri vašega psa ali mačka in dnevno izležejo do 50 jajčec.

 

Kako ravnati v primeru bolh?

Pri težavah z bolhami priporočamo Frontline COMBO. Frontline COMBO ubija tako obstoječe bolhe kot tudi razvojne faze, jajčeca in ličinke. Pri psih deluje 8 tednov, mačkah pa 4 tedne.Čeprav bolhe ubije prej kot v 24 urah jih lahko vseeno še vidite, saj se skrivajo v vašem stanovanju. Zato je priporočljivo ponoviti aplikacijo Frontline COMBO na vsake 4 tedne, najmanj 6 mesecev odkar ste videli zadnjo bolho.Vetpromet opomnik vas bo prijazno opozoril, da je pravi čas za ponovno zaščito. Vsak mesec boste prejeli novo sporočilo, da vaše živalice ne boste pozabili zaščititi. Potreben je le en klik do prijave na povezavi: http://www.vetpromet.si/prijava-na-obvescanje/