TEŽAVE S SEČILI PRI MAČKAH

Uriniranje je normalen del vsakdanjega življenja vaše mačke in ne bi smelo povzročati težav.
Urin nastaja v ledvicah, se shranjuje v mehurju in z uriniranjem preko sečnice izhaja iz telesa, pri čemer odvaja topne ostanke beljakovin, odvečno vodo in odvečne minerale.

Znaki in vzroki težav s sečili so zelo različni. Draženje mehurja ali vnetje lahko povzroči, da živali pogosteje urinirajo. Sečni kamni lahko povzročajo draženje, bolečino ali zaporo sečil, tako da žival s težavo urinira, zboli ali spremeni svoje vedenje. Lahko tudi pogosteje liže splovilo in mačke lahko urinirajo na neobičajnih mestih, zunaj mačjega stranišča.

Predvsem dolga, ozka sečnica pri samcih se lahko zapre zaradi sečnega kamna in žival ne more urinirati. Zaostajanje urina in snovi v njem lahko resno poškodujejo telo in napetost v mehurju povzroča tudi hude bolečine. Nujna je pomoč veterinarja.

“DRAŽENJE MEHURJA ALI VNETJE MEHURJA LAHKO POVROČI POGOSTEJŠE URINIRANJE.”

IDIOPATSKI CISTITIS

Večina mačk s težavami s sečili ima razdražen mehur brez prisotnosti bakterij ali sečnih kristalov. To imenujemo idiopatski cistitis, ki je najbolj pogost vzrok bolezni spodnjih sečil pri mačkah starih manj kot 10 let. To je posledica kompleksnih interakcij med organi v telesu, vključno mehurja, živčnega sistema in drugih zunanjih vplivov. Mačke imajo lahko težave z uriniranjem ali razdražen mehur brez prisotnosti bakterij ali sečnih kamnov. V veliko pomoč pri idiopatskem cistitisu je hranjenje mokre hrane (konzerve). Mačke, ki so bolj podvržene tej bolezni imajo manj gibanja, so sterilizirane/kastrirani, so hranjene s suho hrano, živijo skupaj z več mačkami. To so lahko vzroki, ki povzročajo stres in debelost pri mačkah in sta pogosta vzroka za nastanek bolezni idiopatskega cistitisa.

Calmurofel®
pomaga pri ohranjanju zdravja vaše mačke. Pomaga obnoviti sluznico sečnega mehurja in zmanjšati vpliv dejavnikov tveganja, kot sta debelost in stres.
Calmurofel® je prehransko dopolnilo, ki deluje celostno na vse vzroke nastanka idiopatskega cistitisa pri mačkih (poškodovana sluznica mehurja, debelost in stres).

  • Pomaga pri ohranjanju in obnovi sluznice sečnega mehurja
  • Zavira izpostavljenost sečnega mehurja nalezljivim mikroorganizmom
  • Pomaga pri uravnavanju prekomerne telesne teže
  • Pomaga zmanjšati vedenjske spremembe povezane s tesnobo in stresom pri mačkah

Enostavno dajanje – kapsule se lahko odpre in vsebino prijetnega okusa potrese po hrani.
Calmurofel® je priporočljivo dajati dnevno vsaj 15 dni v predpisanih odmerkih:
< 3 kg 1 kapsula/dan, > 3 kg 2 kapsuli/dan.

Na voljo pri vašem veterinarju